Tijdens het eerste Open Nederlands kampioenschap Zwiftop zondag 26 februari werd er op de virtuele wegen van Watopia gestreden om de nationale titels. Een ding was zeker, het was echt koers! 

Zwift is een online trainingsprogramma waar wielrenners online in een virtuele wereld kunnen fietsen. Sommigen doen het voor het plezier, anderen als vervanging voor een wegtraining of om te herstellen van een blessure. Zwift is er voor jong en oud, amateur en prof.

De 366 renners die meededen aan het NK konden op basis van de wattages die zij kunnen leveren kiezen of zij meededen in een A, B, C of D categorie. Uiteindelijk behaalde 258 renners ook daadwerkelijk de streep na een zware koers. De inschrijving was open voor alle gebruikers van Zwift, maar alleen de Nederlanders werden geklasseerd.

In de slotfase van de wedstrijd werd duidelijk dat 10 renners uit de A-categorie gingen strijden om de Nederlandse titel. Waaronder de favoriet Tempelaar en Van de Ploeg die twee weken geleden nog de Dutch Olympic Talent Team Criterium Race won op hetzelfde parcours. 
Op drie kilometer van de streep reed er een Duitser weg bij de kopgroep, Tempelaar volgde, maar het viel weer stil. Vanaf dit moment werd de kopgroep uit elkaar getrokken, waardoor er renners losten. Niet veel later werd duidelijk dat het een sprint zou gaan worden voor de kopgroep. Waarin op dat moment nog negen Nederlanders zaten. De wedstrijd voor de A categorie was live te volgen via de KNWU Facebook pagina.

Thomas Arends voerde in de laatste kilometer het tempo op waardoor hij en Tempelaar weg reden bij de kopgroep die op dat moment nog werd geleid door Smits en Van de Ploeg. Maar dit was te vroeg, want in de laatste honderd meter kwam Tempelaar er in de sprint overheen en werd de eerste Nederlands kampioen Zwift.

De winnaars krijgen een clinic van Talentcoach Peter Zijerveld.

Mannen:
Cat. A – Jernst Tempelaar
Cat. B – Rolf Snaterse
Cat. C – L Renkema
Cat. D – Rembrandt Kruyt

Vrouwen:
Cat. A – Aniek Rooderkerken
Cat. B – Suzanne Aikema
Cat. C – Ilse Lingen
Cat. D – Feike de Graaff

Bekijk de volledige uitslag op de website: http://www.knwu.nl/mededelingen/officiele-uitslagen-eerste-nk-zwift